Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temeldir. Besin öğeleri vücudun gereksinmesi düzeyinde alınamadığında, yeterli enerji oluşmadığı ve vücut dokuları yapılamadığından “yetersiz beslenme” durumu oluşur. İnsan gerektiğinden çok yerse, besin öğelerini gerektiğinden çok alır. Çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak biriktiğinden sağlık için zararlıdır. Ayrıca insan yeterince yemesine karşın, uygun seçim yapamadığında ya da yanlış pişirme yöntemi uygulandığında besin öğelerinin bazılarında kayıplar olur ve vücut çalışmasındaki işlevi yerine getiremediğinden sağlık bozulabilir. Her iki durumda “dengesiz beslenme”nin örneğidir. Yeterli ve Dengeli Beslenen Kişilerde:
Ülkemizin besin üretimini ve beslenme durumunu dikkate alarak günlük alınması gereken temel besinlerin planlanmasında dört besin grubu kullanılmasının daha uygun olduğuna T.C. Sağlık Bakanlığınca karar verilmiştir. Bunlar; süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllardır. Süt ve yerine geçen besinler; yoğurt peynir ve süttozu gibi sütten yapılan besinlerdir. Başta yetişkin kadınlar, çocuklar ve gençler olmak üzere tüm yaş gruplarının bu besin grubunu her gün tüketmesi gerekir.
Pişirme İlkeleri: Sebze ve meyveyi çiğ tüketmeyi tercih edin. Yenilebilen kabuklarını soymayın. Eğer soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında kabuğunda ve ya kabuğunun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar. Taze sebzeler önce ayıklanmalı, akan bol su altında iyice yıkanmalı ve yeteri kadar suyla pişirilmelidir. Sebzeleri yıkarken suda uzun süre bekletmemelidir. Bekletme sırasında bazı vitaminler suda çözünürler, besin değerleri azalır. Sebzeleri pişirmeden hemen önce ve büyük parçalar halinde kesmek gerekir. Yüzeyle az temas vitamin kaybını azaltır. Sebzeler doğranmadan önce içinde pişirileceği sıcak karışım hazırlanmalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerin su oranı çok yüksektir. Bu nedenle suyu koruyabilen derecelerde hiç su koymadan pişirilebilir. Sebzeleri mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirmek gerekir. B vitamini ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar. Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağı kapalı tutulmalıdır. Böylece buhar kaybı olmayacak ve pişme süresi kısalacaktır. Sebzelerin haşlanma suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (Vitamin C, B2, folik asit v.b.) suya geçtiği için besin değeri kaybı çok fazla olacaktır. Meyve ve sebzelerin sularını tüketmek yerine tüm olarak tüketilmesi posa tüketiminin artırılmasını sağlar. Aşırı çimlenmiş patatesler tüketilmemelidir. Solanin zehirlenmesine neden olabilir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve ya meyve tüketilmelidir. Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek v.b. ürünler bu grup içinde yer alır.
<18,5 |
Zayıf |
18,5 – 24,9 |
Normal |
25 – 29,9 |
Hafif Şişman |
30 – 34,9 |
1. Derece Şişman |
35 – 39,9 |
2. Derece Şişman |
40 - |
Aşırı Şişman |
Yaşa göre ideal Beden Kitle İndeksi aralığı aşağıdaki tablodaki gibidir.
Yaş |
BKİ(kg/m2) |
19-24 |
19-24 |
25-34 |
20-25 |
35-44 |
21-26 |
45-54 |
22-27 |
55-65 |
23-28 |
65- |
24-29 |
Yaş farkı olmadan ideal BKİ değeri, erkeklerde 22, kadınlarda 21dir.
2- Bel Kalça Oranı (BKO)
Belin en ince kısmı ile kalçanın en geniş kısmı ölçülür. Bel çevresinin erkeklerde 108 cm, kadınlarda 88 cm altında olması önerilmektedir. Bel/Kalça oranı erkelerde 0,9, kadınlarda 0,8’in altında olmalıdır.
Su ve diğer içecekler vücut su dengesinin korunmasında önemlidir. Yaşam için elzem öge olarak tanımadığımız temiz kaynaklardan sağlanmalıdır. Su ihtiyacı nasıl karşılanır?
İnsan su ihtiyanını :
İçme suyu ile ....................... 1200-1500 ml/gün
Yiyicek ve içeceklerle ......... 1000 ml/gün
İnsan besin almadan günlerce yaşayabilir, günlerce susuz yaşam ise olanaksızdır.
Özellikle ishal durumunda tuz, şeker karışımı sıvı yaşam kurtarıcıdır.
Şüpheli su kaynatılıp soğutulduktan sonra içilmelidir. Kaynatılan su kaptan kaba birkaç kez aktarılarak havalandırılmalıdır.
İçilebilir nitelikteki musluk suyu bir süre akıtıldıktan sonra kullanılmalıdır.
DİKKAT!
Ambalaj üzerindeki etiket bilgilerini mutlaka okuyun
Çiğ besinlerle, pişmiş ve yemeye hazır besinleri, satın alırken, pişirirken, depolarken birbiriyle temas ettirmeyin.
Ellerinizi, besin hazırlanan, pişirileni depolanan, servis edilen yerleri temiz tutun.
Besinleri uygun sıcaklık derecelerinde pişirin.
Çabuk bozulabilen besinleri ve artan yemekleri bekletmeden buzdolabına yerleştirin.
Sıcak yemekleri sıcak, soğuk yemekleri soğuk tutun. Oda sıcaklığında bekletmeyin.
*Bu bilgiler T.C Sağlık Bakanlığı yayınlarından faydalanarak hazırlanmıştır.